El Manifest

MANIFEST DE LA PLATAFORMA LUÇANÈS VIU

El Lluçanès és una comarca rural, petita, situada al mig de Catalunya, amb unes característiques geogràfiques, socioeconòmiques i històriques concretes i pròpies que l’han ajudat a definir-se com a territori natural i serè.

La comarca, com el país i tots els indrets del món, està sotmesa a canvis continuats. Pensem però, que la gent del Lluçanès pot ser més partícip i protagonista dels canvis que puguin venir produïts per les decisions preses per les administracions, persones o dinàmiques econòmiques concretes. I volem deixar palès que, estant d’acord que els canvis són necessaris, aquests no han de ser en cap cas negatius pel territori i les persones.

Davant la constatació d’alguns canvis socioeconòmics que poden afectar negativament el nostre medi natural i per tant les gent que hi viu, diferents persones i entitats del Lluçanès, Berguedà, Bages i Osona ens hem agrupat per tal de fer front comú i visualitzar i informar la població sobre decisions que afecten a tothom.

Així, la Plataforma Lluçanès Viu manifesta:

  1. La preocupació per la proliferació de noves grans granges de porcs que  sovint són impulsades per grans grups industrials.
    Rebutgem el model industrial de carn barata i volem un model ramader vinculat a l’agricultura local.   L’excés de purins acumulats en els camps del Lluçanès és una mala herència per a les futures generacions.
  2. La preocupació per la mala gestió i planificació de l’abastament d’aigua

Volemun canvi de model on la gestió de l’aigua, el desenvolupament econòmic i social,  estiguin basats en els recursos propis del territori. Uns recursos a protegir i potenciar.

  • La preocupació per altres activitats industrials i/o  lúdico-esportives no vinculades a la comarca, que en comptes d’ajudar a millorar la qualitat de vida hi van en contra, com per exemple la planta de Compostatge de Fumanya, o d’altres iniciatives que poden portar molèsties i contaminació de tots tipus a les persones que vivim al Lluçanès.

 

Per tots aquests motius, la Plataforma LLUÇANÈS VIU es compromet a:

  1. Treballar per a ajudar a obtenir i difondre informació d’aquestes problemàtiques a tota la població de la comarca i comarques veïnes.
  2. Promoure la participació ciutadana i restar oberts a totes les inquietuds que vetllin pel territori i les persones.
  3. A promoure la conservació del territori, un estil de vida respectuós amb l’entorn i unes activitats productives que tinguin el mateix caràcter.
  4. Contribuir a un Lluçanès Viu com fins ara, on es té en compte les persones i el seu entorn.

Plataforma Lluçanès Viu.
Lluçanès, juliol del 2014

Si estàs d’acord amb aquest manifest i vols fer sentir la teva disconformitat amb la realitat actual, apunta’t a la plataforma